Het belang van onderhoud en updates

Elk stuk techniek heeft onderhoud nodig, dus ook een WordPress website. Toch kan niet zomaar elke update die in het dashboard verschijnt zonder risico worden uitgevoerd. Waar moet je op letten?

Het lijkt aantrekkelijk om bij elke update die je in je dashboard ziet verschijnen, meteen op de knop te drukken. Bij complexe websites met nogal wat plugins, is het verstandig altijd even een paar dagen en soms zelfs een paar weken te wachten met updaten.

Raadpleeg altijd diverse forums rondom updates van WordPress zelf, plugins of thema’s. Na een update van WordPress zelf kan het voorkomen dat plugin en thema ontwikkelaars hun software moeten aanpassen. Professionele ontwikkelaars volgen de updates van WordPress en testen hun gereedschappen al tijdens alpha- en beta releases, zodat zij tijdig hun software kunnen aanpassen.

Onderhoud aan een website is net zo belangrijk als onderhoud aan een auto

Waarom updaten?

Updates worden niet alleen geleverd om nieuwe functies aan te bieden. Soms worden foutjes uit de software verwijderd, maar ook heel vaak worden ‘veiligheids-lekjes’ opgelost. WordPress is een stuk opensource software, wereldwijd heel veel toegepast en dus een aantrekkelijke doelgroep om ‘aan te vallen’. Professionele ontwikkelaars die lekken dichten noemen die updates ook vaak ‘security updates’.

Websites die niet worden onderhouden vormen een groot risico in de juiste werking van de website of kunnen zelfs door aanvallen van buitenaf plat gelegd worden. Ook kan de provider besluiten de website ‘on-hold’ te zetten. Providers kunnen aanvallen analyseren en besluiten tot dergelijke maatregelen over te gaan.

mijnnieuwsmarkt.nl omvat de opleidingsactiviteiten van LUIT.nl