Het gebruik van ‘Page Builders’
Het gebruik van zogenaamde Page Builders binnen WordPress neemt in populariteit toe. De creatieve opmaak mogelijkheden binnen berichten en pagina’s zijn beperkt. Page Builders veranderen dat.
Thema’s leggen vaak teveel accent op de vormgeving van de homepage
Page Builders worden geleverd in de vorm van een plugin. Ze ‘draaien’ als het ware bovenop het thema om meer creatieve opmaak mogelijk te maken binnen pagina’s. En soms ook in berichten. Page Builders zijn er in diverse varianten en worden soms bij een thema meegeleverd om de creatieve opmaak binnen dat thema te vergemakkelijken.
Oefenen
Het lijkt aantrekkelijk meteen met Page Builders aan de gang te gaan, daar de voorbeelden meteen aanspreken. Met mooie fotografie in sliders, makkelijk te vullen FAQ (veel gestelde vragen) tabellen, ‘bewegende’ staaf- en/of cirkediagrammen, testimonials, portfolio’s en talloze andere componenten is de limiet slechts beperkt tot je eigen fantasie.
Toch is het belangrijk eerst voldoende te oefenen met de basis van WordPress alvorens met een Page Builder aan de slag te gaan. Het is in volgorde belangrijk je boodschap en je identiteit niet onder te laten sneeuwen door een creatieve overkill aan mogelijkheden. Ook dat heeft te maken met usability en dus het effectief overbrengen van de boodschap teneinde het gewenste effect te bereiken.
Let op voor het ‘shiny object syndrome’
Voorbeelden
Als je dan uiteindelijk toch aan de slag wilt, zijn de volgende alternatieven beschikbaar:
- Aqua Page Builder
- MotoPress Content Editor Score
- Themify Builder
- Page Builder by SiteOrigin
- Live Composer
- Visual Composer
- Beaver Builder
- VelocityPage
Mocht je meer willen weten over de werking van één van bovenstaande plugins, dan is het noodzakelijk eerst een redelijke basiskennis omtrent WordPress te bezitten. Het zijn ondanks alle fraaie mogelijkheden geen ‘beginners tools’.
mijnnieuwsmarkt.nl omvat de opleidingsactiviteiten van LUIT.nl