Wat doet WordPress met HTML, CSS, JavaScript, PHP en SQL?

Net zoals vele andere CMS’ en werkt WordPress in een uitgekiende combinatie van bovengenoemde ’talen’. Hoe werkt dat in de praktijk?

HTML, CSS en JavaScript zijn ’talen’ die door een browser ten uitvoer worden gebracht om gezamenlijk te zorgen voor de weergave van de inhoud van de website. In principe zijn de taken als volgt verdeeld:

  • HTML bestuurt de inhoud
  • CSS (Cascading Style Sheets) bestuurt de vormgeving
  • JavaScript zorgt voor animatie/effecten

PHP en SQL ‘draaien’ op de webserver. PHP is een zogenaamde interpreter-taal, dat wil zeggen dat in principe elke programma-regel elke keer wordt uitgevoerd. Dat uitvoeren resulteert in het sturen van HTML, CSS en JavaScript naar de browser.

Berichten en pagina’s zijn opgeslagen in de MySQL database, die te benaderen is met de taal SQL (Standard Query Language). PHP praat met SQL om data van berichten en pagina’s te plaatsen via HTML op het scherm van de browser of te uploaden vanaf het dashboard naar de database.

Naast pagina’s en berichten worden ook diverse WordPress instellingen in de database bewaard.

Niveau

Beginnende WordPress webbouwers zullen niet of nauwelijks direct met deze technieken werken. Verreweg de meeste functionele wensen zijn binnen WordPress te realiseren met aanvullende thema’s en plugins.

Meer ervaren bouwers zullen op den duur zelf kleine of grotere aanpassingen willen doorvoeren en zullen daarbij gebruik maken van verschillende stukjes code. In hoofdzaak bevat de WordPress installatie een hele reeks PHP files, met daarnaast een aantal CSS en JavaScript files.

De behandeling van deze technieken valt verder buiten de scope van deze training.

mijnnieuwsmarkt.nl omvat de opleidingsactiviteiten van LUIT.nl

Laat een reactie achter