Wat wij al hebben geïnstalleerd

In deze leeromgeving hebben wij alvast een aantal dingen geïnstalleerd, waarvan we tijdens de training gebruik van gaan maken. Zo zijn er een aantal vormgevings templates (thema’s) geïnstalleerd en daarnaast een aantal uitbreidingen (plugins).

WordPress 4.9.x

Uiteraard werken wij met de meest recente versie van WordPress. In november verscheen versie 4.9.x en is daarmee nu de basis van deze ingerichte ‘leeromgeving’.

Thema’s

WordPress wordt standaard uitgerust met een basistheme, gelijk aan het jaartal waarin dat thema beschikbaar wordt gesteld. Wij gebruiken ‘TwentyFourteen’. Daarnaast zijn een paar thema’s geïnstalleerd om je te laten zien wat er met de vormgeving gebeurt zodra je deze activeert. Ook kan je een heel klein beetje leren wat bedoeld wordt met parent- en childthemes.

We kunnen onmogelijk honderden voorbeelden installeren. het gaat in deze training vooral om leren omgaan met de basis van WordPress. Uiteraard speelt het thema daarbinnen een rol. Daarom volstaan we op deze plaats met de volgende thema’s:

We zullen een aantal thema’s activeren. In deze zogenaamde multisite omgeving kunnen op individuele subwebsites geen thema’s worden geïnstalleerd. De installatie gebeurt centraal. Wel kunnen ze per site worden geactiveerd.

Lees de meer uitgebreide uitleg over thema’s, indien je meer wilt weten over de interne werking en het gebruik van zogenaamde parent- en childthemes.

Plugins

Plugins zijn uitbreidingen om de functionaliteit van WordPress te vergroten. Dat kan op heel veel manieren. We hebben alvast een paar plugins geïnstalleerd om onder andere te leren werken met:

Daarnaast een paar kleine utilities voor bijvoorbeeld conditionele weergave van menu’s en widgets.

We zullen de verschillende plugins activeren. In deze zogenaamde multisite omgeving kunnen op individuele subwebsites geen plugins worden geïnstalleerd. De installatie gebeurt centraal. Wel kunnen ze per site worden geactiveerd.

mijnnieuwsmarkt.nl omvat de opleidingsactiviteiten van LUIT.nl

Laat een reactie achter