Hosting van WordPress websites

In principe kunnen WordPress websites overal gehost worden. Er zijn echter wel verschillen in soorten hosting. Een korte inleiding.

Shared hosting

De goedkoopste versie is de zogenaamde ‘shared hosting’. Shared wil zeggen dat het IP adres van de webserver wordt ‘gedeeld’. Er staan dus meerdere websites op één server via één IP adres bij elkaar op de computer van de hosting provider. Dat delen wil dus letterlijk zeggen dat de capaciteit verdeeld wordt over de vraag naar inhoud binnen alle websites. Dat kan (uiteindelijk) invloed hebben op de snelheid van de website, afhankelijk van de hoeveelheid sites die de provider toelaat op één situatie. De kosten van deze vorm van hosting bedragen doorgaans tussen de 6-10 euro per maand. Let goed op de limieten in:

  • aantal aan te maken e-mail adressen
  • grootte van de mailbox
  • eventuele geheugenlimieten voor de website
  • eventuele geheugenlimieten voor het dataverkeer

De hosting provider is alleen verantwoordelijk voor het ‘in de lucht’ houden van de webserver. Het zogenaamde applicatiebeheer (in dit geval WordPress) is volledig aan de gebruiker. Dus er worden geen backups gemaakt voor zowel de WordPress bestanden (de kern, maar ook thema’s, plugins en media bestanden) als van de achterliggende database met de tekst-content en alle in de database opgeslagen instellingen.

Via een (beperkt) control panel kan je je instellingen voor je webserver (deels) aanpassen.

Virtual Private Server (VPS)

Met een VPS heb je als het ware een geheel eigen beheeromgeving in handen. Je krijgt één of meerdere IP adressen toegewezen en je krijgt een volledig control panel om het volledige beheer te voeren over al je websites die je zelf op je VPS wilt laten ‘draaien’. Ook kan je je eigen backups regelen.

Een VPS kan in verschillende ‘groottes’ worden verkregen, hetgeen resulteert in een maandelijks abonnement tussen ongeveer 40 en 120 euro.

Een extra optie is de keuze tussen managed en unmanaged. Bij managed spreek je een SLA (service Level Agreement) af over hetgeen door de provider moet worden gedaan. Bijvoorbeeld:

  • update besturingssysteem
  • update servers, zoals mail, web, database en ftp servers
  • backup procedures

Bij een unmanaged VPS wordt al het beheer door de eindgebruiker gedaan.

Bij een VPS kunnen meer klanten op één computer worden bediend.

Dedicated server

Een dedicated server is bedoeld voor echte high-end doeleinden, meestal toegepast voor (zeer) grote websites met zowel heel veel content als heel veel dataverkeer.

Bij een dedicated server of meerdere dedicated servers draaien bepaalde webfuncties op één computer. Om de zogenaamde belasting te verdelen worden ook meerdere geclusterde servers ingezet om de belasting te verdelen – load balancing.

Kosten voor dergelijke oplossingen variëren doorgaans tussen de 100 en 300 euro per maand.

mijnnieuwsmarkt.nl omvat de opleidingsactiviteiten van LUIT.nl