Zin en onzin rondom zoekmachine optimalisatie

Natuurlijk wil iedereen op de eerste pagina verschijnen van elke zoekmachine. De kans dat dat lukt is echter net zo gering als een miljoen winnen in een loterij. Wat kan je wél doen?

WordPress is voor zoekmachines een belangrijk CMS (Content Management Systeem), immers 20% van alle websites wereldwijd draait op WordPress. Toch is het niet zo dat elke WordPress website evengoed wordt geïndexeerd. Je kunt er zelf wel het nodige aan doen.

Relevant en leesbaar

Ten eerste moet de inhoud relevant zijn, en passen in een structuur van aanverwante artikelen, liefst door middel van in- en/of externe links, dan kunnen zoekmachines het artikel in context van andere artikelen plaatsen. Leesbaarheid en goed gebruik van bij het artikel horende termen is eveneens een vereiste. Een goed geschreven artikel is een artikel wat de lezers aanspreekt. Zoekmachines beoordelen inhoud op min of meer dezelfde manier.

Instellingen via SEO plugin

Binnen WordPress is een plugin te installeren die extra functies biedt voor het optimaliseren van:

  • de website in zijn algemeenheid
  • de artikelen
  • de pagina’s

Binnen de algemene instellingen (doorgaans al goed ingesteld na installatie van de plug), wordt de basis gelegd voor de score van de website bij het zoeken naar bepaalde sleutelwoorden. De URL van de website doet het doorgaans ‘goed’, omdat die naam namelijk uniek is. Als je zoekt naar ‘mijnnieuwsmarkt’ komt deze naar alle waarschijnlijkheid (ergens) op pagina 1 te staan. Maar als je ‘golfbaan’ intikt wordt het al heel wat lastiger, er zijn er immers velen. Google weet wat je IP adres adres is en verschaft je dan een op dat IP gerichte pagina met naar alle waarschijnlijkheid ook golfbanen bij jou in de buurt. Log je 100 km verderop in op een wifi netwerk, krijg je dus echt niet dezelfde pagina. Weet dus dat Google jou resultaten laat zien op basis van vele parameters: je IP adres, je zoekgewoontes, je eventuele doorkliks in het verleden en vele andere zaken die niemand precies weet. In die zin is het ‘recept’ van Google bijna net zo ‘geheim’ als het recept van Coca Cola.

Artikelen en pagina’s kunnen met de plugin worden voorzien van extra informatie, die voor Google van extra belang is bij het indexeren.

seoHet ‘snippet voorbeeld’ laat zien hoe het artikel of de pagina via Google wordt weergegeven, zodra deze is geïndexeerd. De ‘focus zoekterm’ is belangrijk. Het is het baanbrekende woord of de baanbrekende term die in gepaste samenstelling voorkomt in je titel, in je inhoud en in je ‘meta omschrijving’. Die laatste is vaak een copy/paste van je inleiding/samenvatting (maar dat hoeft niet persé). De ‘SEO titel’ wordt standaard al overgenomen van de door jou ingevoerde titel van je artikel of pagina.

Resultaten

Onder de tab ‘Pagina Analyse’ kan je bekijken hoe je artikel of pagina wordt gewaardeerd.

seo-analyse

publiceren-seoAfhankelijk van het belang van de verschillende onderdelen wordt een totaal resultaat ‘uitgerekend’. Dat wordt door de plugin geplaatst bij het blokje ‘Publiceren’. Het is goed te streven naar ‘goed’, maar dat zal zeker niet altijd lukken.

Onder ‘geavanceerd’ is het mogelijk bepaalde pagina’s niet door zoekmachines te laten indexeren. Dat kunnen bijvoorbeeld pagina’s zijn, die alleen toegankelijk zijn via een wachtwoord, of pagina’s die via een zogenaamde ‘leden plugin’ alleen bedoeld zijn voor leden die volledig op de website moeten inloggen alvorens toegang te kunnen krijgen.

In het ‘alle berichten’ overzicht zorgt de plugin voor een weergave van de belangrijkste SEO resultaten.

berichten-seo-overzicht

Is er meer?

Ja, er is nog veel meer te doen om beter gewaardeerd te worden door zoekmachines. Dat vereist verdergaande technische kennis en het gebruik van (bijvoorbeeld) speciale Google gereedschappen, die je koppelt aan je website. Deze technieken vallen buiten de scope van deze training.

Tot slot

Weet dat iedereen op elke plaats andere resultaten te zien krijgt vanuit elke zoekmachine. De voorspelbaarheid van al die resultaten bestaat niet en is slechts ten dele te beïnvloeden. Op pagina 1 terecht komen is in heel veel gevallen een illusie en vrijwel altijd alleen maar mogelijk bij het invoeren van de (unieke) naam van je eigen website. Daarna is en blijft het afhankelijk van heel factoren, die slechts ten dele door middel van een goed plugin zijn te beïnvloeden. Basis blijft het schrijven van relevante inhoud.

mijnnieuwsmarkt.nl omvat de opleidingsactiviteiten van LUIT.nl