Over thema’s en plugins

WordPress biedt in basis voldoende om een eenvoudige website of weblog te bouwen. Met thema’s en plugins kan het uiterlijk en de functionaliteit worden uitgebreid. Hoe maak je de juiste keuzes?

Als beginner in het WordPress speelveld raak je al gauw overspoeld met alle mogelijke uitbreidingen die mogelijk zijn. Met zowel duizenden thema’s als plugins verlies je al gauw het overzicht. Voor thema’s en plugins is het mogelijk hele goede, maar ook beduidend minder goede keuzes te maken. Dat is lang niet altijd even makkelijk.

Gratis is beginnersnorm

plugin-worksOmdat WordPress een gratis opensource CMS is, bestaat al heel gauw de neiging alles gratis te willen. Bij thema’s en plugins is ook verreweg het grootste aanbod gratis. WordPress is niet overdreven streng in de toelatingseisen voor beiden. Ook wordt er geen controle uitgevoerd op de noodzakelijke updates, bijvoorbeeld bij het verschijnen van een update van WordPress zelf. Pas recentelijk toont WordPress een waarschuwing als een thema of plugin al langer dan 2 jaar niet is onderhouden.

plugin-voteNaarmate je meer ervaring krijgt ontdek je dat gratis steeds vaker een belemmering gaat vormen voor een goed samenwerkend geheel. Plugins kunnen met elkaar conflicteren en zelfs de hele site op ‘wit’ zetten. Meer ervaren bouwers en ontwikkelaars kiezen daarom op den duur steeds vaker voor betaalde uitbreidingen. Daar zitten vaak meer serieuze ontwikkelaars en/of bedrijven achter die dus ook ‘garant’ staan voor tijdige updates en/of uitbreidingen.

WordPress biedt zelf een overzicht van vele gratis plugins, met soms een links naar een betaalde ‘pro’ versie.

Hoeveelheid en grootte

Een tweede fout die aan het begin van een WordPress ‘loopbaan’ wordt gemaakt is het installeren van teveel plugins, die al dan niet geactiveerd de gehele installatie flink ‘verrommelen’. Verwijder plugins die niet worden gebruikt en beperk vooral de hoeveelheid. Ook een WordPress website vergt een gedegen functioneel vooronderzoek en functioneel ontwerp. Op basis daarvan maak je een gedegen keuze voor plugins.

Rondom thema’s gelden extra randvoorwaarden. Thema’s draaien als het ware mee in de kern van WordPress. De grootte van een thema heeft invloed op de totale grootte van de gehele omgeving en dus ook op de performance van de website. Ook zoekmachines wegen de gehele installatie en dus de performance mee in hun oordeel. Thema’s genereren de uiteindelijk het grootste gedeelte van de HTML code die naar de browser wordt gestuurd. Ook daarin zijn grote verschillen te ontdekken. Met een beetje inzicht in nette HTML structuren is al gauw te zien of een thema ontwikkelaar er een ‘rommeltje’ van heeft gemaakt.

Er zijn gereedschappen om de output van thema’s te valideren. Dat kan bijvoorbeeld met de validator van W3C. Vrijwel elke website resulteert daar in een hele rij errors en/of warnings. Het streven naar 0 fouten en 0 warnings is bijna niet te doen en doorgaans zinloos. Maar het is wel leerzaam te zien hoeveel fouten/warnings het ene thema maakt ten opzichte van het andere.

TwentyFourteen is misschien niet (meteen) het meest aansprekende thema wat je je zou kunnen voorstellen, het is wel een voorbeeld van een bijzonder effectief ontworpen thema, waar veel van te leren is. Kijk maar eens naar dit voorbeeld.

Responsive

Tot slot is de laatste paar jaar de term ‘responsive design’ toegetreden tot het werkgebied van thema’s. Het is inmiddels een norm om een website geschikt aan te bieden voor zowel smartphones als tablets. Lang niet alle ontwikkelaars van thema’s voldoen aan die norm. let dus goed op bij het maken van een keuze of een thema al dan niet responsive is.

Inmiddels is ‘mobile first’ een min of meer standaard uitgangspunt geworden

WordPress biedt zelf een overzicht van vele gratis thema’s. Voorbeelden van websites gemaakt met WordPress zijn o.a te zien op de showcase pagina van WordPress.

Betalen, maar hoeveel?

Als je dan uiteindelijk besluit om alleen nog maar te kiezen voor betaalde thema’s en plugins, wat mag ‘zoiets’ dan kosten? Gemiddeld is het ’tientjes werk’ voor beide uitbreidingen, met soms een abonnement op support. Let vooral bij dat laatste goed op de voorwaarden. Ook komt het voor dat de installatie van plugins en thema’s is beperkt tot een bepaald aantal sites, afhankelijk van de licentie.

De vindbaarheid van betaalde plugins en thema’s is minder centraal geregeld dan bij de gratis overzichten binnen WordPress. Naarmate je meer ervaren wordt, ontdek je je weg binnen zoekmachines om de juiste gereedschappen te kunnen vinden.

mijnnieuwsmarkt.nl omvat de opleidingsactiviteiten van LUIT.nl